Kaczka z pomarańczami, cynamonem i miodem.
Kaczka nie tylko od święta!
Zaskocz swoją rodzinę nowym przepisem na niedzielny obiad.
Tym wspaniałym, kojarzącym się wyłącznie z ciepłem rodzinnego domu, prostym w przyrządzeniu daniem będziecie delektowali się przez cały rok!
Składniki:
– 1 cała kaczka, ok. 3 kg
– 2 całe czosnki
– 4 cebule
– Świeże zioła według uznania – rozmaryn, tymianek
– Miód
– Wino – Rosé
– Laski cynamonu
– 5 pomarańczy
– Mieszanka pięciu przypraw
Sposób przygotowania:
Użyj zimnego naczynia Z-2850B i nie dodawaj oleju. Włóż do naczynia pomarańczę, cebulę, rozmaryn i kaczkę. Napełnij kaczkę ziołami i pomarańczą. Dodaj czosnek. Odwróć kaczkę i rozłóż przyprawy. Przełam laskę cynamonu i wlej odrobinę wina a także świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego. Przykryj naczynie pokrywką.
Włącz płytę indukcyjną i ustaw średnią temperaturę (160 ° C) na 10 minut, a następnie zmniejsz do 90 ° C i gotuj przez 120 minut.
Zdejmij pokrywkę i przelej kaczkę miodem. Możesz włożyć naczynie do piekarnika (bez pokrywy!) i ustawić temperaturę na 140 ° C na 15 minut, aby uzyskać chrupiącą skórę, ale jesteśmy pewni, że nawet o tym nie pomyślisz, gdy zobaczysz, jak wyborne i pełne smaków jest to danie przygotowane na małym ogniu, gotowane we własnych sokach.
Zdejmij pokrywkę i przelej kaczkę miodem. Możesz włożyć naczynie do piekarnika (bez pokrywy!) i ustawić temperaturę na 140 ° C na 15 minut, aby uzyskać chrupiącą skórę, ale jesteśmy pewni, że nawet o tym nie pomyślisz, gdy zobaczysz, jak wyborne i pełne smaków jest to danie przygotowane na małym ogniu, gotowane we własnych sokach.
Kaczkę można podawać! Jeśli chodzi o dodatek do mięsa, to śmiało użyj wyobraźni i słuchaj swoich kubków smakowych: puree z dyni, czerwona kapusta, gotowane na parze warzywa i wiele innych opcji masz do wyboru.
Smacznego!
Autor: Szef kuchni Petra Gerić