Produkty Zepter

DLACZEGO NOŻE FELIX®?


NAJWAŻNIEJSZE NARZĘDZIE OD MOMENTU POWSTANIA LUDZKOŚCI.


• Noże przyczyniły się do postępu technologicznego, militarnego, kulturalnego i naukowego.
• Niezbędne narzędzie do przetrwania, walki, budowania i gotowania
• Najwcześniejsze noże były wykonane z krzemienia ( 500 000 lat temu)
• Wraz z rozwojem hutnictwa ostrza noży były wykonywane z brązu
• Mijały wieki… Stosowanie żelaza i stali stało się bardziej powszechne.
• Hutnictwo przyczyniło się do rozwoju noży w średniowiecznej Europie
• Wynalezienie stali nierdzewnej (początek XX wieku) pozwoliło na produkcję noży kuchennych
i stołowych, których wszyscy używamy dzisiaj.


HISTORIA NOŻA
TRADYCJA
DLACZEGO WARTO KUPOWAĆ NOŻE FELIX®?


• Kunszt i wiedza zgromadzone przez 230 lat produkcji gwarantują niezrównaną jakość.
• Unikalne przedmioty wykonane ręcznie: na jeden nóż przypada 80 procesów produkcyjnych
• Użycie surowców najwyższej jakości
• Jeden z najstarszych i najlepszych producentów noży na świecie


1. WZORNICTWO
Noże FELIX otrzymały wiele międzynarodowych nagród, w tym
Nagroda iF za najlepsze wzornictwo produktu („iF product design award”) (Międzynarodowy Konkurs Wzornictwa) i zostały uznane za jedne z najpiękniejszych dóbr konsumpcyjnych na świecie, a także otrzymały słynną nagrodę „Red Dot Design Award” (nagroda za wzornictwo przyznawana przez „Centrum Wzornictwa w Nadrenii Północnej Westfalii” w Essen, w Niemczech). Ze względu na swoje wzornictwo, noże FELIX są
uznawane za jedne z najlepszych ręcznie robionych noży na
świecie.


2. MATERIAŁ
Ostrza wykonane są ze stali ostrzowej X50 CrMoV15, która gwarantuje trwałe utrzymanie ostrości krawędzi i odporność na korozję.


Nóż Santoku ROZMIAR S, dąb wędzony zachwyca tradycyjnym japońskim wzornictwem. Nóż doskonale nadaje się do siekania, cięcia, krojenia w kostkę, mielenia i „prześlizgiwania się” po mięsie, rybach, warzywach i innych produktach spożywczych. Rękojeść noża wykonana jest z wędzonego dębu. Jest trwała i bez względu na to, ile czasu będziesz używać noża w swojej kuchni, pozostanie niezmieniona i bezpieczna.


3. KUCIE METALU
Kucie to proces produkcyjny polegający na kształtowaniu wysokiej jakości stali


PRODUKCJA RĘCZNA
Tradycyjny młot do kucia matrycowego
Czas pracy: wiele operacji/ wyrób ręczny/ kunszt i wiedza

Zalety:
Struktura atomowa i krystaliczna stali nierdzewnej jest zmieniana i na nowo porządkowana z powodu podgrzewania wysokotemperaturowego i wysokiej siły uderzenia spadającego młota, która w zależności od wielkości noża może osiągnąć 1000 ton. Kęs do
produkcji noża ma jednorodną strukturę. Ostrza gwarantują odporność na korozję i wysoką jakość.

PRODUKCJA MASOWA
Wytłaczanie wysokiej liczby noży z dużego arkusza
blachy stalowej, które są podgrzewane i spłaszczane w
celu wytworzenia zgrubień.


4. HARTOWANIE
Dzięki hartowaniu miękka stal uzyskuje pożądaną
twardość, pozostając jednocześnie elastyczną, prawie
nierdzewną i trwałą.

 


5. SZLIFOWANIE
Dobry nóż jest wykonany tak, aby krawędź tnąca była jak najcieńsza, ale jednocześnie odporna na rdzę i trwała. Aby to osiągnąć należy użyć nie tylko wysokiej jakości stali, ale również profesjonalnego procesu produkcji polegającego na kuciu i hartowaniu.

 

Wszystko co robisz,
rób z entuzjazmem …

WhatsApp chat