JAK GOTOWAĆ BEZ WODY?
Kiedy gotujesz bez dodawania wody, zawsze umieszczaj świeżo wypłukane jedzenie w zimnym garnku Zepter i zostaw ¼ garnka pustą lub zostaw pustą przestrzeń 3 cm od krawędzi garnka i przykryj. Postaw garnek przykryty na zimnym kuchence i ustaw ogień na średnio-wysoki. Gdy strzałka termokontrolera dotrze do połowy zielonego pola skali wilgotności, zmniejsz ogrzewanie do niskiego poziomu.
Podczas procesu gotowania para uwalniana przez płynną zawartość naturalnie występującą w przygotowywanych składnikach unosi się do góry. Ponieważ pokrywka jest zawsze chłodniejsza niż dno garnka, para skondensuje się w kontakcie z pokrywką. Ten pyszny odżywczy płyn spływa na dno garnka i na przygotowywane składniki. Ten okrągły proces powtarza się w kółko, aż otrzymasz doskonale ugotowany posiłek!
Jedzenie gotowane bez dodawania wody ma wiele zalet. Wygląda lepiej, ponieważ zachowuje kolor, kształt i konsystencję, a dzięki zachowaniu wszystkich naturalnych smaków i aromatów jest smaczniejszy. Co najważniejsze, jest zdrowszy dzięki maksymalnemu zachowaniu wartości odżywczych i biologicznych (witaminy, minerały, białka, mikro i makroelementy śladowe).
- Niezbędne składniki odżywcze są zachowane
- Żywność nie pali się ani nie staje się rakotwórcza
- Zdrowe, szybkie i łatwe przygotowywanie posiłków
- Bardziej intensywna, naturalna degustacja potraw
- Oszczędza czas i energię