Gotuj z Zepter

Królewski sernik z jabłkami.

Kochamy serniki od bardzo wielu lat. Robimy z wiejskiego twarogu, przez kremowe serniki na zimno do sernikowych wynalazków.  Przepisów jest cała masa. Sernik był już znany w starożytnej Grecji kiedy to podawano go, lub coś co składem przypominało sernik, olimpijskim atletom. Najwcześniejsza potwierdzona wzmianka o serniku pochodzi od greckiego lekarza Aegimusa- z jego książki na temat sztuki robienia serników.
Jaki jest wasz ulubiony przepis na sernik?
Jesteście tradycjonalistami?
A może kochacie kulinarne eksperymenty?

Składniki:

1 kg mielonego twarogu

3 całe jajka

3 łyżki cukru

3 łyżki kaszy manny

1 łyżka proszku do pieczenia

3 jabłka

1 łyżeczka cynamonu

opcjonalnie rodzynki

 

Przygotowanie:

Mieszamy twaróg, całe jajka, cukier,  kaszę mannę i proszek do pieczenia. Jabłka obieramy, kroimy na ósemki lub szesnastki rozkładamy na dno patelni królewskiej Z-2850B, wlewamy łyżkę wody, wylewamy masę serową, posypujemy cynamonem i przykrywamy pokrywą.
Z-2850B_1024px-patelnia-krolewska.png
Podgrzewamy na małym źródle ciepła do połowy zielonego pola na termokontrolerze, po 6 min. wycieramy ręcznikiem papierowym skroploną na powierzchni pokrywy naczynia wodę, przykrywamy i po następnych 6 min. ponownie wycieramy pokrywę.

Zwiększamy temperaturę źródła ciepła do 3/4 zielonego pola i po 6 min. ponownie wycieramy skroploną wodę.

Po ok. 5 min. zdejmujemy ze źródła ciepła.

Pozostawiamy do ostygnięcia i podajemy.

sernik.png

Smacznego!

WhatsApp chat