Gotuj z Zepter

Kurczak w sosie musztardowym.

Piersi kurczaka w sosie musztardowym to danie proste w przygotowaniu, idealne na obiad lub kolację.
Świetne i sprawdzone, szczególnie gdy goni Cię czas. Smakuje wybornie z musztardą z całymi ziarnami gorczycy. Polecamy!
Składniki:
– 1 kg piersi z kurczaka
– Mieszanka 5 przypraw
– Świeże zioła – szczypiorek, kolendra, rozmaryn
– 100 g pokrojonych pomidorów
– 2 łyżki stołowe musztardy Dijon
– 2 dcl świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego
– Laska cynamonu

– 2 łyżki stołowe ekologicznego miodu i świeże chili (opcjonalnie)

Przygotowanie:
Włóż filet z kurczaka do zimnego owalnego naczynia Z-V3025Z, nie dodawaj tłuszczu.
Dodaj mieszankę 5 przypraw i świeży rozmaryn, pomidory, musztardę, sok pomarańczowy, laskę cynamonu i przykryj pokrywą.
Umieść naczynie na kuchence indukcyjnej w temperaturze 160 ° C, pozostaw na 5 minut a następnie zmniejsz temperaturę do 90 ° C i gotuj przez kolejne 20 minut.
Zdejmij pokrywę i dodaj miód, chili i świeże zioła według twojego wyboru, trochę zamieszaj i zdejmij ze źródła ciepła. Lubię tutaj łączyć świeży szczypiorek i kolendrę.
Jako dodatek do kurczaka, proponuję pyszną sałatkę z kuskusem i sezonowymi warzywami lub mieszankę zielonych sałat (rzeżucha, rukola, itp.)

Naczynia Masterpiece wykonane z niezrównanego metalu Zepter 316L, zaawansowaną technologią, wróżniające się innowacyjnym designem, umożliwiają gotowanie bez wody i smażenie bez tłuszczu. Dzięki temu żywność jest zdrowsza i smaczniejsza, zachowując swoje naturalne aromaty, smaki, wartości odżywcze i biologiczne (witaminy, minerały, proteiny, mikro i makroelementy), z mniejszą ilością kalorii i bez niebezpiecznych substancji. Gotowanie w systemie piramidy w naczyniach Masterpiece oszczędza żywność, energię, czas i pieniądze, ale przede wszystkim chroni Twoje zdrowie.

Blog-Image-1-(2).jpg

Smacznego!

Autor:  Szef kuchni Petra Gerić

WhatsApp chat