Pstrąg z warzywami – np. danie na piątek.
Nie jest łatwo zastosować się do porady spożywania ryby 3 razy w tygodniu, zwłaszcza jeśli mieszkamy daleko od morza lub rynek jest źle zaopatrzony. Ale proponujemy wam ten smaczny przepis – pstrąga z warzywami. Pstrąg to nazwa generalna różnych gatunków ryb słodkowodnych z rodziny Salmonidae. Większość pstrągów żyje w słodkowodnych jeziorach i rzekach i często hodowane są w hodowlach ryb. Z tego powodu nie jest problemem znalezienie ich w środku kontynentu.
Pstrąg jest bogaty w kwasy tłuszczowe omega-3, które zmniejszają ryzyko chorób serca. Obniżają poziom trójglicerydów i stanów zapalnych u zdrowych osób dorosłych. Porcja 100 gramów dostarcza siedmiu witamin z grupy B, które ułatwiają trawienie i pomagają organizmowi wydobywać energię z pokarmów. Pstrąg jest również bogaty w białka, a jedna porcja zapewni Ci 40% dziennego zalecanego spożycia!
Zdrowe składniki jednak niekoniecznie oznaczają zdrowy posiłek. Sposób przygotowania jest również kluczem do zdrowego życia. Badania medyczne dowiodły, że niezdrowa dieta, całkowicie nieprawidłowy sposób przygotowywania żywności i złe naczynia kuchenne są główną przyczyną wszystkich najpoważniejszych chorób przewlekłych na świecie. Wszystkie naczynia kuchenne Zepter gwarantują mniej szkodliwych tłuszczów, mniej kalorii, ale więcej witamin, więcej minerałów i więcej białek, przy jednoczesnym zachowaniu właściwości odżywczych, biologicznych i organoleptycznych żywności.
Ciesz się tym smakowitym i zdrowym posiłkiem!
SKŁADNIKI (porcja na 2 OSOBY):
Q1927
1 pstrąg, ok. 600 g
100 g cukini
50 g pieczarek
2 cytryny
1 cebula
2 marchewki
2 łyżki oliwy z oliwek
Mielona pieprz, wedle uznania.
PRZYGOTOWANIE:
– Pokroić wszystkie składniki.
– Położyć rybę na desce do krojenia Zepter i filetować rybę za pomocą noża szefa kuchni Zepter.
– Pokrój filety na mniejsze kawałki.
– Włóż warzywa na zimną patelnię Quadra (Z-Q1927) bez dodawania oleju lub innego tłuszczu.
– Ułóż warstwę warzyw na dnie naczynia, potem jedną warstwę filetów pstrąga skórą w dół, na niej kolejną warstwę warzyw i na koniec warstwę filetów z pstrąga, skórą do góry.
– Na wierzchu połóż plasterki cytryny.
– Przykryj patelnię Quadra, ustaw na płycie indukcyjnej i włącz temperaturę 160 ° C na 3 minuty, następnie zmniejsz temperaturę do 90 ° C i gotuj przez kolejne 10 minut.
– Wykończ danie oliwą z oliwek tłoczoną na zimno i pieprzem.
– Podawaj potrawę w naszej pięknej porcelanie Rio.
Autor: Szef kuchni Petra Gerić