Wegański pudding bożonarodzeniowy
Co więcej, wszyscy członkowie rodziny lub goście, którzy nie spożywają produktów i produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego, również mogą nim sie delektować! Zamiast kremu używamy orzechów, zamiast jajek – aquafaba. Aquafaba to woda, pozostała po ugotowaniu roślin strączkowych, np. ciecierzycy. Ze względu na zdolność do naśladowania funkcjonalnych właściwości białek jaja, może być stosowany jako bezpośredni zamiennik jajek w niektórych deserach, zarówno w tym!
Nasz wegański pudding świąteczny nie wymaga pieczenia. Przygotowany został w systemie piramidy Zepter, gotując na parze, który pozwala na gotowanie do czterech potraw jednocześnie na jednym źródle ciepła, oszczędzając miejsce, czas i energię!
Składniki:
• 50 g suszonej żurawiny
• 50 g rodzynek
• 50 g suszonych moreli
• 50 g orzechów laskowych
• 50 g migdałów
• 200 g mąki orkiszowej
• Sól
• 1 jabłko
• Sok i skórka z 1 pomarańczy
• 3 łyżki stołowe aquafaba (zalewa z ciecierzycy w puszce)
• 80 ml oleju kokosowego
• 2 łyżki stołowe cukru kokosowego
• 1 wypoziomowana łyżeczka cynamonu
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• ½ łyżeczki gałki muszkatołoej
• ¼ łyżeczki zmielonych goździków
• ¼ zmielonego imbiru
Do glazury
• 50 g orzechów nerkowca
• 50 g świeżych daktyli
• 250 ml oczyszczonej wody z Aqueena
• Szczypta cynamonu
• 1 łyżka nasion Chia
Przygotowanie:
• Namoczyć żurawinę i rodzynki w oczyszczonej wodzie z Aqueena (ewentualnie namoczyć w rumie lub whisky) i pozostawić na 15 minut.
• Poszatkować jabłko i grubo posiekać orzechy.
• W misce wymieszać suszoną żurawinę i rodzynki, posiekaną suszoną morelę, daktyle, posiekane jabłko i orzechy.
• W osobnej misce połączyć mąkę orkiszową, proszek do pieczenia, sól, wszystkie przyprawy i cukier kokosowy.
• Stopniowo dodawać olej kokosowy, skórkę pomarańczową i sok oraz aquafaba do miski z suszonymi owocami i dobrze wymieszać, aby wszystko połączyć. Po połączeniu stopniowo dodawć mączną masę.
• Wlać mieszaninę do szklanej żaroodpornej miski i zawiązać luźno papierem pergaminowym, pozostawiając miejsce, aby pudding wyrósł.
• Wlać wodę donaczynia Zepter Masterpiece Z-1625 i włączyć płytę indukcyjną ustawiając temperaturę 90 ° C.
• Używając systemu piramidy z naczyń Zepter Masterpiece do gotowania na parze, umieścić żarodporną miskę z mieszanką puddingu w durszlaku Zepter Masterpiece Z-S20 i ułożyć na wierzchu naczynia z gotującą się wodą.
• Gotować przez 2 godziny w temperaturze 90 ° C.
• Pozwolić puddingowi ostygnąć, a następnie przełożyć do pojemnika VacSy i przechowywać w lodówce do momentu podania.
Do glazury
• Nerkowce i daktyle dodać do pojemnika MixSy, zalać wrzącą wodą i pozostawić na noc.
• Rano zmiksować za pomocą MixSy. Po godzinie dodać nasiona chia i wszystko zmiksować.
• Jeśli glazura jest zbyt rzadka, dodać nasiona chia. Jeśli jest zbyt gęsta, dodać więcej wody.
Radosnych i smacznych Świąt!
Autor by Zepter