Zdrowym być to zdrowo jeść.
Jeśli chcemy długo zachować młodość, dobrze wyglądać i dobrze się czuć, musimy dbać o nasz organizm. Służy mu zdrowy styl życia, a ten zaczyna się od zdrowego odżywiania. Przygotowanie zbilansowanych, różnorodnych posiłków nie jest takie trudne. Może być smacznie i szybko.
Żyjesz szybko, ciągle gdzieś się śpieszysz, dużo pracujesz, w domu zawsze jest coś do zrobienia, a chcesz mieć jeszcze czas dla rodziny i znajomych, własne zainteresowania, sport i odpoczynek. Wiesz, że fast foody i gotowe przekąski nie są najzdrowszym rozwiązaniem, nie dadzą też tylu składników odżywczych co domowe posiłki. Tylko jak pogodzić tempo życia i codzienne obowiązki z gotowaniem?
Agnieszka Mielczarek, która jako coach zdrowia i żywienia propaguje zdrową, lekką fit kuchnię i tworzy inspirujące przepisy, zdradziła nam swój sposób podczas spotkania z marką Zepter.
Po pierwsze, jeżeli masz apetyt na bogatą, urozmaiconą i zdrową dietę – planuj. Po drugie, stawiaj na domowe, mało przetworzone posiłki, bo proste dania są pyszne. Po trzecie, kupuj zdrowe składniki (warzywa to podstawa) i wykorzystuj to, co masz już w domu. Po czwarte, szukaj rozwiązań, które ułatwią i przyspieszą pracę w kuchni.
Spodobała się nam atmosfera wspólnego gotowania, wymiana doświadczeń w kuchni i nowe przepisy na smakowite, zdrowe i szybkie dania. Dowiedziałyśmy się, że owsianka nie musi być nudna, a wręcz przeciwnie – może zaskakiwać bogactwem smaków, prosta fit sałatka z serem halloumi jest idealna na jesienną kolację bez dodatkowych węglowodanów, również dla osób dbających o sylwetkę, a rozgrzewającą zupę krem z batatów można ugotować w kilkanaście minut.
W kuchni pomagał nam multifunkcyjny blender ArtMix – nowość marki Zepter International. Z takim urządzeniem gotowanie jest proste, szybkie i przyjemne. Bazując na prostych recepturach i naturalnych składnikach (najlepiej regionalnych i sezonowych) możemy przygotować przepyszne i zdrowe dania.
ArtMix jest wszechstronny i uniwersalny – gotuje, miesza i kruszy. Można w nim przygotować shaki, smoothie, zupy, również te kremowe, warzywa i mięsa gotowane na parze, ale także dżemy, sosy i inne dania. Ograniczeniem jest tylko nasza kulinarna wyobraźnia.
F
Blender wykonano z trwałych i bezpiecznych dla zdrowia materiałów. Jest energooszczędny, o dużej mocy i intuicyjny w obsłudze. Ma siedem programów (zupy, zupy krem, sosy, tryb gotowania na parze, tryb manualny, kruszenie lodu i program automatycznego czyszczenia) i cztery poziomy prędkości działania.
ArtMix wyposażony został w cztery ostrza ze stali nierdzewnej, odporny na wstrząsy termiczne szklany pojemnik (ze szkła borowego!) o pojemności 1,75 l. Urządzenie posiada specjalną ochronę przed przegrzaniem, wyłącznik bezpieczeństwa oraz podwójną blokadę bezpieczeństwa w podstawie i pokrywie. Funkcja automatycznego czyszczenia jest bardzo praktyczna, oprócz wygody dodatkowo oszczędza czas, który musimy spędzić w kuchni. Temperatura w trybach automatycznych jest już ustawiona (urządzenie utrzymuje ją na określonym poziomie przez ustalony czas), w trybie manualnym to użytkownik decyduje o tych parametrach. Powierzchnia grzewcza z dwuwarstwową powłoką antyadhezyjną o długiej żywotności pozwala na objęcie produktu 30-letnią gwarancją.
FOT. MATERIAŁY PRASOWE
Można więc wcisnąć start i wyjść z psem na spacer, poćwiczyć, czy popracować, a danie właściwie samo się gotuje. Gdy program się skończy, urządzenie podtrzymuje temperaturę, by jedzenie było gotowe do podania. Nic nie przypalimy, nie rozgotujemy. Możemy włączyć np. gotowanie na parze i zająć się przygotowaniem pozostałych składników lub innym daniem. Urządzenie można kupić za pośrednictwem sklepu internetowego Zepter
Warto zapamiętać słowa Agnieszki Mielczarek, która zwróciła uwagę na jakość kuchennych naczyń. Nawet jeśli kupujemy produkty bio, a wrzucamy je później na teflonową patelnię, traktujemy wysoką temperaturą i mocno przetwarzamy, to pozbawiamy je w procesie przygotowania ich wartości odżywczych. Dlatego ważna jest nie tylko jakość i pochodzenie żywności używanej w kuchni, ale też to, jakich garnków i patelni używamy. Nas to przekonuje. Sprawdziłyśmy, że w naczyniach marki Zepter gotowanie na parze jest szybkie, a smażenie bez oleju – łatwe. Jak zapewniają specjaliści od lat związani z firmą, materiały użyte przez Zeptera w różnorodnym asortymencie wyposażenia kuchni wpływają nie tylko na szybkość gotowania, ale są też energooszczędne, bezpieczne dla zdrowia i podnoszą walory smakowe przygotowywanych dań. Doskonale sprawdzają się też w naczyniach do przechowywania.
Więcej na: www.zepter.pl lub hhttps://medlight.pl