Zimowe Pierniczki
Te pierniki wyglądają tak dobrze, jak smakują!
Poza tym, że doskonale pasują do herbaty lub kawy Zepresso, tworzą piękną zimową dekorację stołu.
Nasz pierniczki są wegańskie. Dodatkowo używamy mąki orkiszowej w przeciwieństwie do uniwersalnej mąki i cukru kokosowego zamiast białego cukru, dzięki czemu ciasteczka nie tracą wartości odżywczych.
SKŁADNIKI (daje 3 tuziny)
• 90 g oleju kokosowego
• 90 g cukru kokosowego
• 120 g miodu
• 2 łyżeczki kakao w proszku
• 100 g zmielonych prażonych orzechów laskowych
• 200 g mąki orkiszowej
• 2 łyżeczki przyprawa do piernika
• ¼ łyżeczki sody oczyszczonej
• sok z połowy cytryny
• szczypta soli
PRZYGOTOWANIE
• Połącz suche składniki w jednej misce
• Połącz roztopiony olej kokosowy z cukrem kokosowym i miodem
• Stopniowo dodawaj suche składniki do miski z mokrymi składnikami, mieszaj aby ciasto było jednolite
• Podziel ciasto na pół, uformuj na dwa płyty, następnie zawiń i włóż do lodówki, aby ostygło przez co najmniej 3 godziny lub na noc
• Gdy ciasto ostygnie, umieść każdą płytę pomiędzy dwoma arkuszami papieru pergaminowego i zacznij rozwałkować ciasto
• Użyj foremek do ciastek, aby uzyskać pożądane kształty
• Piec przez 12 minut w temperaturze 180 ° C
• Ostudzić, a następnie służyć
Wskazówka: jeśli nie masz gotowej przyprawy do piernika, zrób własną! Oto przepis: Wymieszaj ½ płaskiej łyżeczki imbiru, 1 łyżeczki cynamonu, ¼ łyżeczki mielonego kardamonu, szczypta gałki muszkatołowej i szczypta zmielonego anyżu gwiaździstego.
Autor by Zepter