Gotuj z Zepter

Ketchup domowy

Składniki

1 kg miękkich pomidorów
1 ząbek czosnku (obrany)
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżeczki octu winnego lub jabłkowego
1 łyżeczka cukru
2 szczypty cynamonu
sól i pieprz do smaku

Opis wykonania

Pomidory należy wcześniej sparz wrzątkiem, potem obrać z skórki i pozbawić gniazd nasiennych ze środka.

Następnie pokrój pozostały miąższ  wrzuć do naczynia ArtMix razem z  ząbkiem czosnku.

Dodaj cukier, ocet i przyprawy.

Całość gotuj na programie Sosy, aż pomidory rozpadną się (jeżeli trzeba czynność powtórz). Następnie zmiksuj ketchup naciskając przycisk Pulse, przytrzymaj z 5 sekund.

Ustaw ponownie program Sosy i duś ketchup od czasu do czasu urządzenie samo będzie mieszać, aż do uzyskania pożądanej, gęstej konsystencji.

Ketchup domowy - krok 4
Ketchup domowy

Kiedy ketchup osiągnie idealną gęstą konsystencję to bardzo gorący ketchup przełóż do umytych i suchych słoiczków, szczelnie je pozamykaj, odwróć do góry nogami, zakryj czymś i po wystudzeniu włóż do lodówki.

Ketchup możesz przechowywać nawet  miesiąc.

WhatsApp chat