Ketchup domowy
Składniki
1 kg miękkich pomidorów |
1 ząbek czosnku (obrany) |
2 łyżki oliwy z oliwek |
2 łyżeczki octu winnego lub jabłkowego |
1 łyżeczka cukru |
2 szczypty cynamonu |
sól i pieprz do smaku |
Opis wykonania
Pomidory należy wcześniej sparz wrzątkiem, potem obrać z skórki i pozbawić gniazd nasiennych ze środka.
Następnie pokrój pozostały miąższ wrzuć do naczynia ArtMix razem z ząbkiem czosnku.
Dodaj cukier, ocet i przyprawy.
Całość gotuj na programie Sosy, aż pomidory rozpadną się (jeżeli trzeba czynność powtórz). Następnie zmiksuj ketchup naciskając przycisk Pulse, przytrzymaj z 5 sekund.
Ustaw ponownie program Sosy i duś ketchup od czasu do czasu urządzenie samo będzie mieszać, aż do uzyskania pożądanej, gęstej konsystencji.
Kiedy ketchup osiągnie idealną gęstą konsystencję to bardzo gorący ketchup przełóż do umytych i suchych słoiczków, szczelnie je pozamykaj, odwróć do góry nogami, zakryj czymś i po wystudzeniu włóż do lodówki.
Ketchup możesz przechowywać nawet miesiąc.