Gotuj z Zepter

Zupa krem z białych warzyw i grillowany kurczak z warzywami – „Rączka gotuje”

Pierwszy odcinek z Zepter, z cyklu programu kulinarnego Remigiusza Rączki dla telewizji regionalnej TVP, w którym ten znany i lubiany kucharz śląski prezentuje przepisy na różne potrawy kuchni polskiej, zarówno popularne, jak i te mniej znane i zapomniane przysmaki. Wszystko to jest okraszone dużą porcją dobrego humoru i śląskiej godki w wykonaniu bohatera i jego gości. Zapraszamy do gotowania – smacznie, zdrowo i kolorowo!

Krem z białych warzyw

Składniki:

pasternak – 2 szt.
por – 1 szt.
pietruszka – 2 szt.
seler – 0,3 szt.
czosnek – 4 ząbki
głowa i ogon łososia
​krewetki – 6 szt.
śmietana kwaśna – 100 ml
cytryna – 1 szt.
białe wino wytrawne – 1 szklanka
szczypta soli (opcjonalnie)
pieprz cytrynowy – do smaku
szczypta przyprawy do ryb
liść laurowy – 2-3 szt.
ziele angielskie – 5-6 szt.
masło – 5 dag

Grillowany kurczak z warzywami

Składniki:

pierś z kurczaka – 1 szt. (podwójna) 

cebula czerwona – 1 szt.
papryka kolorowa – 3 szt.
cukinia – 1 szt.
pomidorki koktajlowe – 25 dag
pieprz, sól – do smaku
sałata lodowa – kilka liści

marynata:
oliwa – 1 łyżka
szczypta papryki słodkiej
szczypta curry
szczypta kurkumy
szczypta soli
sok z połówki cytryny

ziołowy winegret:
czosnek – 4 ząbki
oliwa z oliwek – 100 ml
ocet winny – 30 ml
musztarda – 2 łyżki
miód – 2 łyżki
sól, pieprz – do smaku
świeża bazylia – 1 garść
suszone zioła prowansalskie – 1 łyżeczka
woda – 0,5 szklanki
natka pietruszki – 1 pęczek

Narzędzia: ArtMixMixSynaczynia Z-line

Oglądaj na TVP3 Katowice i innych regionalnych kanałach telewizji TVP w soboty o godz. 18:00 lub powtórki w niedziele o godz. 10:00.

Autor:  Zepter International

WhatsApp chat