KONIEC Z MARNOWANIEM ŻYWNOŚCI! CZAS NA ZERO WASTE OD KUCHNI
Czas wesprzeć swoje zdrowie i dobre samopoczucie produkatmi przyjaznymi środowisku!
Czas na pierwzy krok ku byciu bardziej eko! Czas na VacSy!
Podstawą zdrowego stylu życia jest harmonia między ciałem a umysłem. Niezbędnym warunkiem zdrowego życia jest zdrowa dieta, czyli prawidłowe odżywianie. Fundamentem tej zdrowej diety jest właściwe przechowywanie i przygotowywanie zdrowych posiłków. Niemniej ważna jest ochrona świeżości produktów oraz ich składników odżywczych, przy wykorzystaniu naturalnych metod.
To bardzo istotne, ponieważ w konsekwencji niewłaściwego przechowywania, żywność psuje się, staje się niezdatna do spożycia, bezużyteczna i niebezpieczna dla zdrowia.
Niewłaściwe przechowywanie to główna przyczyna psucia się żywności, utraty wartości odżywczych i biologicznych oraz właściwości organoleptycznych jedzenia. W wyniku niewłaściwego przechowywania produktów spożywczych, czynniki naturalne biologiczne, przede wszystkim bakterie, wirusy, grzyby, pasożyty i pleśń oraz czynniki chemiczne, wywołujące proces gnicia narażają nas na ryzyko infekcji oraz wystapienie poważnych dolegliwości zdrowotnych.
Nieprawidłowe przechowywanie żywności stwarza warunki do namnażania się i rozwoju mikroorganizmów takich jak: escherichia coli, salmonella, gronkowiec. Wywołują one zatrucia, a także poważne problemy zdrowotne.
Aby nie narażać naszego życia i życia osób nam bliskich, jesteśmy zmuszeni wyrzucać mikrobiologicznie zepsutą żywność, co sprawia, że ponad 1,3 miliarda ton żywności jest marnowana. Jest to strata ok. 1/3 produkowanej żywności, w czasach gdy aż 821 milionów ludzi na świecie głoduje (dane ONZ).
Każdego roku, przeciętny europejczyk wyrzuca ponad 100 kg żywności.
Poniżej kilka produktów spożywczych w nszych domach, które są wyrzucane z powodu zepsucia się, utraty wartości odżywczych czy smakwoych:
25% płatki
23% mięso, ryby i owoce morza
18% owoce i warzywa
16% rośliny korzeniowe i bulwiaste
7% produkty mleczne
To nieetyczne, nieekologiczne, niebezpieczne dla zdrowia i kosztowne! To nie ma sensu, prawda?
Tradycyjne metody przechowywania są główną przyczyną psucia się produktów spożywczych oraz marnowania żywności, np.:
– przechowywanie w lodówce i zamrażanie,
– wędzenie i suszenie,
– solenie i marynowanie,
– zelewy oliwne, octowe, itd.
Po zastosowaniu tych metod przechowywania:
• żywność szybko traci świeżość, wartości odżywcze i biologiczne oraz właściwości organoleptyczne (kolor, kształt, strukturę, aromat i smak),
• aby żywność była smaczna, dodajemy sól, cukier, olej, substancje zapachowe albo wzmacniacze smaku.
Wiele rodzajów mikroorganizmów z łatwością przedostaje się do żywności i rozwija się w niej. Te mikroorganizmy stanowią główną przyczynę psucia się żywności, którą następnie jesteśmy zmuszeni wyrzucić, a więc marnujemy nasze pieniądze.
Czy istnieje więc prawidłowa metoda, umożliwiająca dłuższe przechowywanie żywności, która chroni przed jej gniciem?
Naturalny, skuteczny, wydajny i ekonomiczny system, umożliwiający dłuższe i bezpieczne dla zdrowia przechowywanie żywności?
VacSy zabezpiecza żywność, pozwala na oszczędność miejsca, czasu i pieniędzy, ale co najważniejsze, chroni twoje zdrowie!
• chroni żywność do 5 razy dłużej
• kompatybilny z naczyniami do gotowania Zepter
Nie marnuj – VACSUJ!
Czas na pierwzy krok ku byciu bardziej eko! Czas na VacSy!
Podstawą zdrowego stylu życia jest harmonia między ciałem a umysłem. Niezbędnym warunkiem zdrowego życia jest zdrowa dieta, czyli prawidłowe odżywianie. Fundamentem tej zdrowej diety jest właściwe przechowywanie i przygotowywanie zdrowych posiłków. Niemniej ważna jest ochrona świeżości produktów oraz ich składników odżywczych, przy wykorzystaniu naturalnych metod.
To bardzo istotne, ponieważ w konsekwencji niewłaściwego przechowywania, żywność psuje się, staje się niezdatna do spożycia, bezużyteczna i niebezpieczna dla zdrowia.
Naturalne Czynniki, wywołujące proces gnicia produktów spozywczych Powietrze, światło, Temperatura, wilgotność Pozbawiają żywność wartości odżywczych. Żywność staje się bezużyteczna I szkodliwa dla zdrowia |
Biologiczne Czynniki, wywołujące proces gnicia Bakterie, grzyby, wirusy, pasożyty I pleśń są wszędzie wokół nas Wywołują poważne choroby, stanowią Ryzyko dla naszego życia |
Chemiczne Czynniki, wywołujące proces gnicia Utlenianie Fermentacja W ich wyniku powstają trujące, niebezpieczne substancje (amoniak, siarkowodór, aminy, aldehydy, indol), Które stanowią niebezpieczeństwo dla Naszego zdrowia, są też zagrożeniem dla życia |
Niewłaściwe przechowywanie to główna przyczyna psucia się żywności, utraty wartości odżywczych i biologicznych oraz właściwości organoleptycznych jedzenia. W wyniku niewłaściwego przechowywania produktów spożywczych, czynniki naturalne biologiczne, przede wszystkim bakterie, wirusy, grzyby, pasożyty i pleśń oraz czynniki chemiczne, wywołujące proces gnicia narażają nas na ryzyko infekcji oraz wystapienie poważnych dolegliwości zdrowotnych.
Nieprawidłowe przechowywanie żywności stwarza warunki do namnażania się i rozwoju mikroorganizmów takich jak: escherichia coli, salmonella, gronkowiec. Wywołują one zatrucia, a także poważne problemy zdrowotne.
Aby nie narażać naszego życia i życia osób nam bliskich, jesteśmy zmuszeni wyrzucać mikrobiologicznie zepsutą żywność, co sprawia, że ponad 1,3 miliarda ton żywności jest marnowana. Jest to strata ok. 1/3 produkowanej żywności, w czasach gdy aż 821 milionów ludzi na świecie głoduje (dane ONZ).
Każdego roku, przeciętny europejczyk wyrzuca ponad 100 kg żywności.
Poniżej kilka produktów spożywczych w nszych domach, które są wyrzucane z powodu zepsucia się, utraty wartości odżywczych czy smakwoych:
25% płatki
23% mięso, ryby i owoce morza
18% owoce i warzywa
16% rośliny korzeniowe i bulwiaste
7% produkty mleczne
To nieetyczne, nieekologiczne, niebezpieczne dla zdrowia i kosztowne! To nie ma sensu, prawda?
Tradycyjne metody przechowywania są główną przyczyną psucia się produktów spożywczych oraz marnowania żywności, np.:
– przechowywanie w lodówce i zamrażanie,
– wędzenie i suszenie,
– solenie i marynowanie,
– zelewy oliwne, octowe, itd.
Po zastosowaniu tych metod przechowywania:
• żywność szybko traci świeżość, wartości odżywcze i biologiczne oraz właściwości organoleptyczne (kolor, kształt, strukturę, aromat i smak),
• aby żywność była smaczna, dodajemy sól, cukier, olej, substancje zapachowe albo wzmacniacze smaku.
Wiele rodzajów mikroorganizmów z łatwością przedostaje się do żywności i rozwija się w niej. Te mikroorganizmy stanowią główną przyczynę psucia się żywności, którą następnie jesteśmy zmuszeni wyrzucić, a więc marnujemy nasze pieniądze.
Czy istnieje więc prawidłowa metoda, umożliwiająca dłuższe przechowywanie żywności, która chroni przed jej gniciem?
Naturalny, skuteczny, wydajny i ekonomiczny system, umożliwiający dłuższe i bezpieczne dla zdrowia przechowywanie żywności?
VacSy zabezpiecza żywność, pozwala na oszczędność miejsca, czasu i pieniędzy, ale co najważniejsze, chroni twoje zdrowie!
• chroni żywność do 5 razy dłużej
• kompatybilny z naczyniami do gotowania Zepter
- Rewolucyjny system próżniowego przechowywania żywności – to naturalna metoda przechowywania żywności, która chroni produkty spożywcze przed bakteriami i zepsuciem oraz umożliwia przedłużenie okresu ich przydatności.
- Dba o Twoje Zdrowie i pozwala zaoszczędzić czas i pieniądze. Dzięki VacSy ograniczysz wyrzucanie żywności, ochronisz swoją lodówkę przed nieprzyjemnymi zapachami i będziesz mógł cieszyć się gotowymi posiłkami, które będą zawsze świeże pod ręką.
- Kompaktowy i przenośny – to idealne rozwiązanie, które sprawdzi się w każdej sytuacji. Pakowanie próżniowe to także przyjazna dla środowiska metoda przechowywania żywności.
- Najwyższa jakość pod marką Zepter – wszystkie elementy systemu VacSy wykonane są z najwyższej jakości materiałów, stworzone przy wykorzystaniu nowoczesnych, wysokiej klasy technologii, dzięki czemu system wyróżnia go ponadczasowy design.
- Korzystając z systemu VacSy możesz również bezpiecznie przechowywać cenne przedmioty – biżuterię, dokumenty. System doskonale sprawdzi się także podczas podróży!
Nie marnuj – VACSUJ!
Autor: Zepter International, Polska